BAREVNÉ ČTENÍ – Svatý Martin

Mám pro vás další článek, u kterého najdete přílohu ve formátu PDF, kde je několik verzí tohoto článku.

V první verzi jsou barevně označená všechna slova ve tvaru 1N a 4A. Ve druhé verzi jsou označená všechna slova ve tvaru 2G a 7I, v další verzi slova ve tvaru 6L a 3D a nově mám i verzi, kde jsou označena nedokonavá a dokonavá slovesa!

Takže si můžete článek přečíst nejdřív tady na blogu, abyste rozuměli, o čem je. Potom si můžete přečíst verzi 1, kde se zaměříte na to, kdy se používá tvar 1N a kdy se používá tvar 4A. Pak si přečtete verzi 2, kde se zaměříte na tvary 2G a kdy se používají. Všímejte si předložek a koncovek.

Takový malý bonus je to, že si snadno zapamatujete slovíčka a gramatiku z toho článku, když si ho přečtete třeba čtyřikrát 🙂


Dnes má svátek Martin. Dříve to byl významný den – lidé slavili konec práce venku na vinici. Ten den také poprvé ochutnali, jak chutná nové (mladé) víno.

A tak čeští a moravští vinaři před několika lety obnovili tuhle tradici a dnes 11. 11. v 11 hodin se budou slavnostně otvírat první lahve letošního mladého vína. (Je to podobná tradice jako s francouzským vínem Beaujoulais, které se tradičně začíná pít třetí čtvrtek v listopadu o půlnoci.) Tomu mladému vínu se říká svatomartinské, protože se poprvé pije právě na (svátek) svatého Martina.

sv-martin

Svatomartinské víno má na etiketě malý obrázek svatého Martina na koni. Podle toho poznáte, že víno bylo certifikováno – to znamená, že je kvalitní. O tom rozhodujou nezávislé komise.
 M
Svatomartinské víno může být červené (Svatovavřinecké, Modrý Portugal), bílé (Veltlínské, Muller Thurgau) i růžové. Je lehké a svěží, chutná po ovoci a má méně alkoholu. Musí se vypít brzy, během zimy (nejpozději na jaře příštího roku), protože pak už není dobré.
Svatomartinské víno je čím dál tím populárnější. Letos se pravděpodobně vypije přes 1 700 000 lahví Svatomartinského vína.
 M
Tradiční jídlo na svatého Martina je pečená husa se zelím, s knedlíky a s jablky (= svatomartinská husa), polévka kaldoun, lokše a švestkový koláč s drobenkou nebo martinské rohlíčky. Restaurace mají často speciální svatomartinské menu  (nebo svatomartinské hody), kde je vždy nějaké jídlo z husy (kromě pečené husy to může být husí paštika nebo husí játra).
 M
EXTRA
Lidé říkají, že „Martin přijede na bílém koni„. To znamená, že 11. listopadu začíná sněžit. Když jsem byla malá, měli jsme sníh už od listopadu. Poslední dobou máme první sníh až v prosinci, někdy dokonce až v lednu. Ale dnes možná bude sněžit na horách.
 M
Kaldoun je husí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky.
Lokše jsou bramborové placky.
Drobenka = máslo + mouka + cukr (nahoře na koláči).
 M
NOVÁ SLOVA
svatý,-á, – saint
svátek (obchod) – name day / (bank) holiday
dříve = dřív [M-]- in the past / earlier
významný,-á,-é – important / significant
slavit / :oslavit něco 4A – to celebrate st
vinice (růže) – vineyard
 M
chutnat / :ochutnat něco 4A – to taste
vinař (muž) – winemaker
obnovovat / :obnovit něco 4A – to renew / to revive st
slavnostně – festively / ceremonialy
otvírat / :otevřít* (otevřel, otevře) něco 4A  – to open st
letošní víno (město) – this year’s wine
 M
podobný,-á,-é – similar
říkat něčemu 3D nějak (říká se mu…) – to call st (it is called…)
poprvé – for the first time
právě – exact(ly) / right (now)
etiketa [e ty ke ta] – label

kůň, koně (muž) – horse
M
rozhodovat / :rozhodnout* (rozhodl, rozhodne) o něčem 6L – to decide about st.
nezávislý,-á,-é – independent
lehký,-á,-é / (nej)lehčí,-í,-í [lech-ký]- light / lighter (the lightest)
svěží,-í,-í / (nej)svěžejší – fresh / fresher (the freshest)
méně = míň [M-] čeho 2G – less (of something)
 M
pít* / :vypít* (pil, pije / vypil, vypije) něco 4A – to drink
během čeho 2G – during st
brzy – soon
nejpozději na jaře – in spring at the latest
čím dál tím populárnější – more and more popular
letos = tenhle rok – this year
pravděpodobně – probably
přes – over / more than
M
pečená husa (žena) – roasted goose
zelí (nádraží) – cabbage
knedlík (obchod) – dumpling
švestka (žena) – plum
koláč (pokoj) – cake / pie
M
vždy = vždycky [M-] – always
kromě čeho 2G – apart from / except
husí,-í,-í – goose
paštika (žena) – paté
játra, jater (města) – liver
 M
sněžit – to snow
sníh [sní ch] , sněhu (obchod) – snow
poslední dobou – recently / lately

dokonce – even
možná – maybe
hora (žena) – mountain
M
Všechna tahle slova si můžete poslechnout tady:
 M
Rozumíte, co znamená tohle?
budou se otvírat / začíná se pít /  říká se mu / poprvé se pije / musí se vypít / vypije se 
Jestli ne, podívejte se do Češtiny extra na stranu 97 🙂

M

CO MŮŽETE UDĚLAT TEĎ?

1. Můžete si zapsat nová slova z článku, která jsou pro vás relevantní a která si chcete zapamatovat. Nezapomeňte, že u každého slova musíte mít „kompletní informaci“, jinak ho nemůžete používat správně!
M

2. Můžete se podívat na tenhle web, kde jsou všechny informace o svatomartinském víně, a můžete tam hledat nová slova z mého článku, která si chcete zapamatovat.
Nebo se můžete podívat na tenhle web, kde je seznam restaurací, které mají speciální svatomartinské menu. A taky tady si můžete procvičit nová slova o jídle (například husa, husí, játra, kaldoun, švestky, knedlík, zelí, paštika…)

3. Můžete si přečíst další články na Českém blogu pro cizince. Například:
Víno a příbuzná slova – článek o tom, co znamenají slova vinař, vinice, vinobraní
Víno – článek o tom, jaké může být víno
Sníh – článek o tom, jak se mění slovo sníh a používá slovo SNÍH

4. Můžete si poslechnout tuhle známou českou písničku o víně. (My máme rádi) VÍNO – Chinaski.

5. Můžete si udělat tohle cvičení (jestli si dobře pamatujete gramatiku a nová slova z textu):
Co je správně?
Méně / dříve to byl významný den.
– …v 11 hodin se budou / bude slavnostně otvírat první lahve letošního mladého vína.
– Svatomartinské víno má na etiketě malý obrázek svatého Martina na kůň / koni.
– Svatomartinské víno má méně / možná alkoholu.
– Svatomartinské víno se musí vypít / pít během zimy (nejpozději na jaře příštího roku), protože pak už není dobré.
– Svatomartinské víno je čím dál tím populárnější / populární.
– Tradiční jídlo na svatého Martina je pečená husa se zelím, s knedlíky a s jablky a koláč / polévka kaldoun.
–…kromě pečené husy to může být husí paštika / švestka nebo husí játra.
– Lidé říkají, že „Martin přijde / přijede na bílém koni“.
–…kromě pečené husu / husy to může být husí paštika nebo husí játra.

6. Můžete mi napsat do komentářů odpovědi na tyhle otázky:
A CO VY?
Máte podobný svátek nebo podobnou tradici ve vaší zemi? Jak se slaví?
Máte rádi mladá vína? Už jste někdy ochutnali svatomartinské víno?

Těším se na vaše odpovědi. J.

Uložit

Jana Harperová

Češtinu pro cizince učím skoro 20 let. Vždycky mě to moc bavilo a baví mě to pořád! Nejvíc mě baví psát články na Český blog pro cizince a taky vytvářet různá cvičení, která jsou praktická a užitečná a která pomáhají mým studentům komunikovat s Čechy a žít v České republice. Víc o mně je tady

Komentáře